Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Työskentelisitkö pienemmällä palkalla?

atblogi120917.jpg

Palkka on eittämättä suuri motivaattori työn teossa. Sen pitäisi riittää kaikkeen siihen, mitä elämiseen tarvitsemme. On kuitenkin aikoja ja tilanteita, joissa on selviydyttävä pienemmällä palkalla saadakseen tulevaisuudessa mahdollisesti jotain enemmän.

Monella tärkeällä alalla palkat ovat pieniä, mikä automaattisesti herättää ajatuksia työn arvosta. Sitä arvostusta me voimme osoittaa myös omalla käytöksellämme. On kai kiitettävä korkeampia voimia työlleen omistautuneista ammattilaisista, kutsumustyötä tekevistä ahertajista. Samalla pitäisi painostaa erityisesti naisvaltaisen alojen liittoja itsevarmempaan toimintaan.

Suomessa palkat ovat hyvin sidottuja koulutukseen ja sen pituuteen. Kokemus, työn raskaus ja osaaminen eivät paljon vaa'assa paina. Palkka ei myöskään aina automaattisesti ole suurempi, vaikka vastuuta tai auktoriteettia on enemmän. Kokonaispalkka kun perustuu useilla aloilla niin moneen eri tekijään; mihin se on alunperin neuvoteltu, koulutukseen, kokemukseen, lisiin ja provisioon.

Esimies voi tienata jopa alaisiaan vähemmän. Usein toki vain hetkellisesti, niin kuin puolisoni tapauksessa; hän opiskelee etänä työnjohtajaksi, tekee samalla täyttä päivää vanhan firmansa uudessa pestissään ja tienaa vähiten koko firmassa. Vastuu ja tehtävät painavat jo täysillä, mutta palkankorotus odottaa hamassa tulevaisuudessa. Koska kyseessä on rakennusalan yritys, on työntekijöillä monia mahdollisuuksia tienata hyvin; on urakkaa, ylitöitä ja reissuhommia. Pomonkin päivät venyvät ainakin puhelimen päässä usein iltaan asti, mutta niistä ei korvausta makseta.

Tilanne on ymmärrettävästi ajoittain turhauttava. Vaikka palkan ja työmahdollisuuksien pitäisi tulevaisuudessa parantua, tuntuu tuon yhden todistuksen odottelu välillä jopa naurettavalta. Työnkuva tai osaaminen eivät sen myötä juurikaan enää muutu. Työporukassa kaikista on tietysti huvittavaa, että ruoskan heiluttajalla on pienimmät tulot.

Omalle alalleni tömähti jokunen vuosi sitten trendi, jossa palkkioita alettiin joidenkin mediatalojen puolelta laskemaan. Suunta ei ollutkaan ylöspäin niin kuin kokemuksen ja osaamisen karttuessa yleensä on tapana. Alan ihmiset toki olivat tietoisia, missä mylläkässä media on jo vuosia ollut. Ei ammattilainen voi silti tuntea kuin nöyryytystä, kun palkkioita halutaan hilata alas.

Olin vaikean valinnan edessä. Piti päättää, haluanko säilyttää suhteeni vanhoihin asiakkaisiini ja odotella tilanteen taas tasaantuvan, vai sanonko heipat ja suuntaan suureen tuntemattomaan. Valitsin kärsivällisyyden.

Puolisoni tekee työtä pienemmällä palkalla saadakseen tulevaisuudessa suuremmat tulot ja vaihtoehtoja työmarkkinoilla. Minä taas työskentelen osittain pienemmillä palkkioilla voidakseni tehdä työtä, jota rakastan. 

VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI PUNTAROI TYÖELÄMÄN ERI ALUEITA TASAPUOLISESTI. KÄSITTELEMME REHELLISEN RONSKISTI MYÖS EPÄTYYPILLISTEN TYÖSUHTEIDEN KUTEN PÄTKÄ- JA KEIKKATYÖN SEKÄ FREELANCERIN ELÄMÄN PAIKOIN KIMURANTTEJAKIN KIEMUROITA. HUOKAISE HETKEKSI, NAPPAA KUPPI KUUMAA JA LIITY SEURAAN.

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
05.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TAUKOJEN TÄRKEYS

Etsi työpaikkaa