Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Vihainen vanhempi nainen

atblogi190917.jpg

Katkera, kateellinen ja elämäänsä kyllästynyt. Siinäpä ne yleisimmät kuvaukset hiukankin kärkkäämmästä tai suorasanaisemmasta päälle nelikymppisestä naispuolisesta työntekijästä tai pomosta.

Haluaisin nyt tarjota yhden näkökulman tähän myyttiin/kokemukseen.

Lähestyn ikää, jossa nuoremmat kollegat näkevät minut jo vähän vanhempana naisena, nelikymppisenä. Myönnän heti alkuun, että olenkin hitusen lyhytpinnaisempi, ripauksen suorasanaisempi ja valitsen joustavuuteni nykyään tippasen tarkemmin. Nämä pienet muutokset (työ)käytöksessäni eivät kuitenkaan johdu kollegoista, kateudesta tai katkeruudesta. Ne määrittelee elämän hektisyys ja sen mukanaan tuoma pakko priorisoida tiettyjä asioita.

Parikymppisenä olin diplomatian ja joustavuuden perikuva. Venyin varsinkin työkuvioissa loputtomiin, hymyilin väsymyksen ja vätytyksen läpi. Minulla oli runsain mitoin energiaa ja näyttämisen halua. Nyt minulla on kokemusta, itsevarmuutta, pieni päiväkotilainen sekä vino lista velvollisuuksia. Mailitkin alkavat aavistuksen tuntua mittarissa. Olen oppinut kantapään kautta, että turha kiertely ja kaartelu vie aikaa, jota kenelläkään ei liikoja ole. Ystävällisyys on pysyvä luonteenpiirteeni ja pidän itsekin iloisista ihmisistä, ylikohteliaaseen jahkailuun ei vaan yksinkertaisesti riitä aina paukkuja. Se ei ole kenenkään vika.

Turhaa rähinää, kettuilua, kiusaamista ja tylyttämistä en hyväksy edelleenkään. Olen silti vahvasti sitä mieltä, että ihminen joka sellaista harrastaa, on harrastanut sitä myös nuorempana. Ei ikävä luonne ole ikäkysymys.

Hiukan myös vaivaavat sukupuolten erot tässä asiassa. Harvemmin kuulee kärttyistä miespomoa kutsuttavat kateelliseksi, vaihdevuosiseksi tai katkeraksi. Itse asiassa jopa miesten ikäkriisiin tunnutaan aina liitettävän vain uudet autot ja nuoremmat naiset. Älytöntä yleistystä tämäkin.

Nuori nainen, jos vanhempi kollegasi kuuntelee joskus jutusteluasi poissaolevan tai kärsimättömän oloisena, ei vika varmastikaan ole sinussa. Hänellä on vain aika lailla lautasellaan. Voi olla, että hän pähkäilee samalla, mitä valmistaa perheelleen illalliseksi, onko Maijalla kumisaappaat mukana koulussa ja tartuttaako hän sinuun mahdollisesti täitä juuri tällä hetkellä.

Omasta puolestani voin sanoa, että ihmiset, joille olen kateellinen, eivät sitä tule ikinä huomaamaan. Olisi mielestäni nolouden huippu jollain tapaa alistaa tai piinata ihailemaani ihmistä. Pyrin kertomaan aina suoraan, jos olet mielestäni erityisen kivannäköinen tai ihailen sinussa jotain. Harva meistä kuulee liikaa hyviä asioita itsestään.

Mitä enemmän ikää tulee, myös ne asiat, joita ihmisissä ihailee, muuttuvat. Sen vuoksi vanhemmat naiset tuntevat vetoa vanhempiin miehiin ja pitävät myös muita vanhempia ihmisiä viehättävinä. Luojalle kiitos, muuten oltaisiinkin liemessä. Tällä tarkoitan sitä, että harva nelikymppinen oikeasti haluaisi enää olla parikymppinen. Se vaihe on eletty eikä mitään jaksa ikuisesti. Enpä olisi itsekään vielä jokunen vuosi sitten uskonut, että nyt pidän Justin Bieberin ikäisiä miehiä vain söpöinä poikina, joille haluaisin laittaa vähän lisää vaatetta päälle ja syöttää parit tukevat pihvit.

Kateus ja katkeruus voivat olla jonkun poloisen motiivi syrjintään tai luokattomaan käytökseen. Silloin se saattaa juontaa juurensa erinäisistä henkilökohtaisista tragedioista työuralla tai vaikkapa parisuhteessa. Sekään ei ole sinun vikasi, nuorempi kollega. Muista vain, että se ei tavallaan ole piiskurisikaan vika. Hän on valitettavasti valinnut aivan väärän tavan purkaa turhautumiaan, eikä edes välttämättä tiedosta sitä.

Meitä kaikkia tarvitaan toimivassa työkulttuurissa - niin jaksavia, joustavia ja nälkäisiä nuoria kuin kokeneita ja energiaansa ajoittain annostelevia senioreitakin.

VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI PUNTAROI TYÖELÄMÄN ERI ALUEITA TASAPUOLISESTI. KÄSITTELEMME REHELLISEN RONSKISTI MYÖS EPÄTYYPILLISTEN TYÖSUHTEIDEN KUTEN PÄTKÄ- JA KEIKKATYÖN SEKÄ FREELANCERIN ELÄMÄN PAIKOIN KIMURANTTEJAKIN KIEMUROITA. HUOKAISE HETKEKSI, NAPPAA KUPPI KUUMAA JA LIITY SEURAAN.

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?
05.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TAUKOJEN TÄRKEYS

Etsi työpaikkaa