Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Ymmärrätkö yrittäjää?

voitollatyohonblogi280916.jpg

Viime aikoina on ollut paljon polemiikkia koskien yrittäjien avautumisia korkeista YEL-maksuista, niihin linkitetystä sosiaaliturvasta sekä ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta, jota saa vain, jos kuuluu kalliiseen yrittäjäkassaan. Monella on myös katastrofaalisia kokemuksia siitä, kuinka perheenjäsenet ovat tulleet sotketuksi yritystoimintaan menettäen esimerkiksi työttömyyskorvauksensa, vaikka eivät ole yrityksessä varsinaisina työntekijöinä.

On todettava tuttujen ja omien kokemusten perusteella, että useimmat yrittäjät eivät ole huvikseen vinkujia, vaan kovimpia raatajia, jotka tiedän. Välillä tuntuu, ettei nykyään voi mitenkään voittaa tai säästyä sättimiseltä. Jos olet työttömänä, olet turha tilantäyttäjä. Jos luot omat työsi, hoidat kaikki vastuut ja maksut itse, mutta vaadit parempia oikeuksia huonosti järjestettyjen tilalle, olet turhasta valittaja, jonka kannattaa panna pytinki matalaksi, kun ei kantti kestä.

Tämän ei pitäisi enää tulla kenellekään uutisena, mutta valitettavasti läheskään kaikille ei riitä vakituisia kuukausitöitä. Annetaanko siis pieni hengähdysvara heille, joilla työtä ei ole lainkaan tai jotka sitä omilla riskeillään yrittävät luoda?

Palkansaaja on verrattain onnekas tänä päivänä, toki moni kamppailee myös vakituisessa työssään. Väitän nyt hieman kärjistetystikin, että yrittäjä on usein kovempi luu työelämässä kuin tiettyihin etuihin tottunut kuukausityöläinen.

En tiedä montaa menestynyttä (pien)yrittäjää, joka pitäisi täysiä kesälomia, kunnon lounastaukoja, sairaslomia, viettäisi vapaita viikonloppuja tai noudattaisi säännöllisiä työaikoja. En halua vetää marttyyrikampanjaa kenenkään puolesta, totean vain, että työ- ja suuri osa vapaa-aikaa kuluu yrittäjällä usein pelkkään työntekoon.

Voin omasta kokemuksesta verrata esimerkiksi lehtien toimitusten kuukausipalkkaisia toimittajia ja freelance-toimittajia. Kerran kuussa ilmestyvän aikakauslehden toimittaja saattaa kirjoittaa kuukaudessa, artikkelien laajuudesta riippuen, yhdestä yleensä maksimissaan viiteen juttua. Loput työajasta kuluu suunnitteluun, taustatyöhön, kuvauksiin, soitteluihin, palavereihin, työmatkoihin, taukoihin ja aika usein ihan yleiseen diipadaapaan. Freelance-toimittaja, jos on hyvin työllistetty, saattaa kirjoittaa kuukaudessa helpostikin päälle kymmenisen juttua. Kaikki edellä mainitut lisätyöt tulee toki myös hoitaa tähän päälle.

Yrittäjällä ei ole kellokorttia eikä ketään kyttäämään olkansa yli, lorvimisen ja myöhästelyt huomaa kassavirrassa tai asiakaskadossa melko nopeasti. Useimpia yrittäjiä ajaa eteenpäin intohimo, motivaatio tai kirkas visio tulevaisuudesta. Jokainen toimeksianto, asiakas ja kontakti on yleensä hankittava itse.

Yritys on monelle jopa jälkeläiseen verrattava sitoutumisen kohde. Moni yrittäjä on pakotettu työskentelemään silloinkin, kun lapset pyörivät jaloissa, kotihommmat kutsuvat ja parisuhde odottaa omaa aikaansa.

Näiden asioiden vuoksi varsinkin pienyrittäjä saattaa olla haastava työnantaja. Yritys on niin suuri osa jokapäiväistä elämää ja jopa persoonaa, että myös työntekijältä vaaditaan usein enemmän kuin työsopimuksessa seisoo. Yrittäjä ihan ymmärrettävästi toivoo, että kaikki suhtautuvat tähän alusta asti omalla työllä ja tuskalla rakennettuun yritykseen samoin. Työntekijä taas ei ihan ymmärrettävästi näe asiaa näin. Tämä vaatii tilanteen sisäistämistä ja joustoa molemmista päistä. Kiinteäpalkkaiselta työntekijältä ei voi odottaa samanlaista omistautumista yritykselle kuin omistajallaan on.
Yrittäminen on vaativa elämäntapa, jota voi olla vaikea ymmärtää, jos ei ole yksin luotsannut vähän sieltä täältä vuotavaa venettä keskellä ulappaa.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa